Økonomi og skilsmisse – det skal du vide

Økonomi og skilsmisse

Er du havnet i en skilsmisse? Så er der højst sandsynligt flere praktiske ting, der skal løses, f.eks. økonomien. Vi anbefaler, at du i den forbindelse tjekker denne guide ud, der beskriver de regler, der generelt er vigtige at få styr på.

Det kan nemlig blive en dyr omgang, hvis der ikke er styr på reglerne og dine økonomiske forhold i en skilsmisse. Derfor skal vi i denne artikel se nærmere på de aspekter, der først og fremmest er vigtige at fokusere på. 

Hvordan bliver din økonomi påvirket af en skilsmisse?

Har I været gift, er der mange praktiske ting, I bør overveje. Langt hen ad vejen får en skilsmisse nemlig konsekvenser for din økonomi, hvis du ikke tager vare på den i god tid. 

Det gør du blandt andet ved at få helt styr på din økonomiske situation, nu hvor du pludselig skal leve alene uden din ægtefælle. Men før du kan få styr på din nye økonomiske situation, må du tage dig af den gamle. 

I den forbindelse er et vigtigt spørgsmål, hvorvidt I havde fællesøkonomi? Havde I fællesøkonomi, har I haft det, man kalder for fælleseje. Dog ophører alt, hvad der hedder fælleseje, når I vælger at lade jer skille.

Med andre ord er tiden derfor inde til at fordele jeres fælleseje og få styr på fordeling af både formue og ikke mindst ejendele. Denne proces kaldes også for bodeling og kan være hårdt, hvis du ikke på forhånd ved, hvad du går ind til. 

Hvad skal der ske med boligen?

Har I fælles bolig, skal I først og fremmest gøre op med jer selv, om den skal sælges for derefter at dele pengene, eller om en af jer skal blive boende. I den forbindelse er der højst sandsynligt også en gæld, der skal tages stilling til, da I finansierede boligen med et boliglån. I skal beslutte, om den ene part skal blive, og om I i den forbindelse skal søge om at købe den anden part ud. Dog skal det godkendes af enten banken eller kreditforeningen, før det kan lade sig gøre.

I tilfælde af at I har lavet en ægtepagt om, at den ene har særeje, skal denne formue fratrækkes, inden I kan komme videre med enten det ene eller det andet.

Overvej at omlægge lån 

Uanset hvordan din økonomiske situation ser ud, kan det være en god idé at overveje at omlægge jeres lån efter en skilsmisse. Det skyldes hovedsageligt, at der på den måde kan være besparelser at hente i forsøget på at reducere renter og udgifter. Det kan nemlig svært pludselig at skulle forholde sig til, at du står på egne ben og ikke længere kan dele alle udgifterne med din partner.

Vi anbefaler her, at du forhører dig hos din bank eller kontakter en privat låneudbyder, alt efter hvor dine behov ligger. 

I den forbindelse anbefaler vi også, at du lægger et budget for din nye økonomiske situation for at få et klart overblik. På den måde bliver det i fremtiden nemmere at bevare kontrollen over uforudsete regninger samt sikre en sund økonomi efter skilsmissen. 

Skrevet af
Andreas Linde