Overvejer du at låne penge fra familie eller venner?

Overvejer du at låne penge fra familie eller venner?

Der kan umiddelbart synes mange fordele ved at låne penge gennem din nærmeste familie eller venner. Alligevel er der en række ting, som du bør være opmærksom på, inden du tager imod lånte penge fra farmor, storebror eller moster Oda. 

Der er lavvande på kontoen, banken har sagt nej til at give dig et lån, og du har akut brug for penge til et indskud til lejebolig, til en ny computer eller en ny bil. Tankerne flyver måske i første omgang hen på din farmor, som har masser af penge stående på bankkontoen eller måske din storebror med det gode og velbetalte job. Men er det en god idé at låne penge fra familie eller venner? 

Der er i hvert fald mindst tre overvejelser, der er værd at tænke igennem, inden du låner penge af dine nærmeste. 

1. Der er følelser på spil 

Tag en grundig snak med den eller dem, som du overvejer at låne penge af. Uanset hvordan jeres forhold i øvrigt er, så er det vigtigt, at I laver en forventningsafstemning omkring pengene. Stil jer selv spørgsmål såsom: Hvornår skal pengene være tilbagebetalt? Hvor mange penge skal afdrages ad gangen og hvor ofte? Hvad hvis du ikke kan betale det, du skylder? 

Når der pludselig ikke bare er varme følelser, men også penge imellem jer, så er det et must, at ingen af jer er bange for at tale om penge. At blande berøringsangst, konfliktskyhed og penge sammen kan være startskuddet til en uønskelig familiekonflikt.

Et familielån kan både være med eller uden renter. Det er op til den, du låner penge af, at beslutte, hvilke betingelser der skal gælde for lånet.

 2. Din familie løber en risiko

Hvis et familiemedlem eller en god ven indvilliger i at låne dig penge, så er det uden tvivl nemmest for din samvittighed, hvis vedkommende kan undvære sine penge og ikke selv har problemer med at betale sine regninger. 

Det kan være svært for samvittigheden at se en, du holder af, spinke og spare for at kunne give dig en tiltrængt håndsrækning. Derfor er det også ekstra vigtigt, at du har styr på din økonomi, når du har lånt pengene. Klat ikke det lånte beløb væk, men brug pengene som tiltænkt og behandl de lånte penge, som om du selv havde tjent dem. 

Hvis du sørger for at have en sund og fornuftig økonomi, har du også de bedste betingelser for at kunne overholde jeres aftale og betale pengene tilbage. 

Overvejer du at låne penge fra familie eller venner?

 3. Hvis du ikke kan indfri gælden

Din fremtidige økonomi er svær at spå om, og du er ikke altid selv herre over, hvad der sker i dit liv. Derfor kan det altså ske, at du med tiden får svært ved at betale dit familielån tilbage. Det kan være, du bliver fyret, får uforudsete udgifter eller andet, som gør det svært at betale afdrag til farmor eller til din bedste ven. Hos Rådtilpenge kan du finde en guide til, hvordan du bedst styrer din gæld. 

Det er selvfølgelig også i dette tilfælde, at det kan redde dit forhold til den gavmilde penge-udlåner, hvis I allerede har snakket om, hvad der skal ske, hvis du ikke kan indfri gælden eller afdrage. Det kan for eksempel være, I har aftalt, at du kan få nogle måneders pause fra at afdrage på gælden, eller hvis det er et ældre familiemedlem, kan man også lave en aftale om, at gælden i stedet bliver omlagt til at være et forskud på arven.

Mange danskere låner på et tidspunkt i livet penge af familie eller venner. Det er dog en rigtig god ide at lave klare regler for lånet, da penge mellem venner eller familie let giver anledning til konflikter. Vil du undgå at låne af familien, findes der også andre lånemuligheder.

Alternativer til familielån

Hvis du ikke er helt overbevidst om, at dit forhold til familie eller venner kan holde til, at der er penge imellem jer, så er der andre muligheder for at finde pengene. Du kan også nemt og hurtigt låne penge online. Så slipper du for at blande dine nærmeste ind i din økonomi.

Skrevet af
Andreas Linde