5 fejl du skal undgå, når du vælger lån

5 fejl du skal undgå, når du vælger lån

Lang de fleste danskere får gæld på et tidspunkt i livet. At låne penge er helt naturligt – ja nærmest uundgåeligt – men det er alligevel vigtigt at tænke sig om, før man låner. Her får du vores bud på de fem typiske fejl, som du skal styre udenom, når du skal vælge et lån. 

Når du låner penge online, kan du få råd til det, du drømmer om eller akut mangler penge til. Som med alle andre lånetyper er det vigtigt, at du gør dit forarbejde godt, inden du siger ja til et nyt lån. 

Det kan koste dig flere penge end nødvendigt at vælge det forkerte lån, og derfor vil vi gerne dele de fem mest typiske fejl, når danskerne optager lån – det kan ikke anbefales at prøve det derhjemme.

Tjekliste – hvad du ikke bør gøre!

1. At glemme ÅOP 

Når du tjekker betingelserne for et lån, så vil du støde på ordet ”ÅOP”. Det er rigtig vigtigt at tjekke ÅOP på det lån, du overvejer. ÅOP er nemlig et udtryk for, hvor mange penge du pr. år kommer til at betale for at optage lånet. 

Der er stor forskel på, hvad de forskellige lån koster i årlige omkostninger. Hvis du blot skøjter videre til den grønne låneknap uden at skænke ÅOP en tanke, så risikerer du at komme til at tage et dyrere lån, end du behøver. 

Der kan være stor forskel på at betale for eksempel fem procent i ÅOP og at betale 10 procent i ÅOP, så det er her, du kan tage en klog beslutning og vælge det billigst mulige lån.

ÅOP står for: ”årlige omkostninger i procent”, og det er meget forskelligt, hvad der kræves i ÅOP ved de enkelte lån.

2. At overse lånets rente 

Når du alligevel er i gang med at læse lånets betingelser, så skal du også tjekke, hvad lånets rente er. Renten er den procentsats, som du ved hvert enkelt afdrag skal betale for at låne penge af banken eller kreditoren. Det er klart, at du også her skal kigge efter den lavest mulige rente, fordi det så vil være billigere for dig at låne pengene. 

5 fejl du skal undgå, når du vælger lån

3. At låne det forkerte beløb 

Hvis du vil ansøge om et hurtigt online lån, så kan du som oftest blive godkendt til at låne ret store summer penge. Det er dejligt med mange muligheder, men husk at jo mere du låner, des mere skal du også betale af. Samtidig kan det også være en dyr fornøjelse at låne for få penge, så du må tage et ekstra lån senere. Det betyder nemlig, at du skal betale stiftelsesomkostninger ved hvert nyt lån. Så regn på, hvor mange penge du har brug for, og begræns dit lånebeløb til det, du rent faktisk står og mangler.

Du får et godt overblik over din egen økonomi ved at lave et budget, og det er en rigtig fornuftig idé at få lagt budgettet, inden du låner penge.

4. At vælge en for kort løbetid 

Endnu en fordel ved et online lån er, at du ofte selv kan bestemme lånets løbetid. Løbetiden er den periode, som du har til at tilbagebetale lånet i. Du kan for eksempel låne 4.000 kroner med en løbetid over to år, så når de to år er gået, har du betalt det, du skylder.
Vær realistisk, når du angiver den ønskede løbetid – hvis du ikke kan betale pengene tilbage til tiden, kan der komme gebyrer eller andre ekstra omkostninger. 

5. Ikke at sammenligne lån

Du skal aldrig vælge det første og det bedste lån! Der er stor konkurrence på lånemarkedet, og hvis du undersøger flere muligheder, øger du dine chancer for at finde det bedste lån. Vi har lavet et nemt værktøj til at sammenligne lån og vælge det bedste lånetilbud

Vi håber, du styrer lige udenom de fem ærgerlige fejl, for så er du rigtig godt på vej til at finde et godt lån, der passer både til dine drømme og til dit budget.

Skrevet af
Andreas Linde