Hvad har COVID-19 betydet for danskernes lån og forbrug?

Hvad har COVID-19 betydet for danskernes lån og forbrug?

Da COVID-19 ramte os som en hammer i det tidlige forår 2020, så var det umuligt at forudse, hvad der ville ske med danskernes privatøkonomi. Vi kigger tilbage på det seneste halvandet år og gør status på, hvad COVID-19 betød for danskernes lån og forbrug. 

Mange eksperter spåede, at COVID-19 ville kaste Danmark og danskernes privatforbrug ud i en ny økonomisk krise. I første omgang resulterede den hårde nedlukning af landet da også i højere arbejdsløshed og et nedsat forbrug. Danskerne brugte færre penge og var nervøse for fremtiden. 

Men så skete der noget uventet. Pludselig opstod der en kæmpe efterspørgsel efter ejerboliger, priserne steg, danskernes forbrug kom igen i vejret, arbejdsløsheden begyndte langsomt at falde, og der blev igen brugt penge i de små hjem. 

Netop det store fokus på de hjemlige rammer er en af de overordnede tendenser for, hvad COVID-19 kom til at betyde for lånemarkedet.

Danskerne er igen optimistiske omkring deres økonomiske fremtid. Ifølge en ny forbrugerundersøgelse fra Danmarks Statistik er forbrugertilliden nu på samme niveau som før corona.

Online lån blev brugt på boligen 

Rigtig mange af de danskere, der tog lån under pandemien, brugte pengene på at forbedre deres boliger. Med masser af tid indenfor hjemmets fire vægge var det for mange anledning til endelig at få udskiftet møblerne eller få malet væggene. 

Da danskerne samtidig kunne hæve deres indefrosne feriepenge, så blev det også anledning til at lave større boligforbedringer, hvor et online lånetilbud kunne supplere de indefrosne feriepenge og give råd til de helt dyre drømme såsom nyt køkken, et nyt badeværelse eller energivenlige vinduer. 

Samtidig var der mange danskere, der benyttede sig af den såkaldte boligjobordning, også kaldet håndværkerfradraget, som giver et skattefradrag ved udgifter til håndværkere. Faktisk var der under coronakrisen så stor efterspørgsel på både håndværkere og byggematerialer, at det nogle gange kunne være svært at få en aftale med en håndværker i hus.  

Fokus på hjemmet var stort i år 2020, hvor corona pandemien toppede. Der blev solgt flere ejerboliger sammenlignet med året før. Hele 13 procent flere købte en ejerbolig i 2020. Også udbydere af lejeboliger oplevede en stigning i efterspørgslen på lejeboliger.

Håndsrækning ved fyring 

For dem, der var så uheldige at miste jobbet under COVID-19, blev online lån en mulighed for at sikre indkomsten eller supplere de offentlige ydelser. 

Heldigvis er ledigheden nu lavere end før COVID-19, og undersøgelser fra Danmarks Statistik viser, at danskerne generelt tror på, at deres økonomi går en lys fremtid i møde. Det er dejligt nyt og vil betyde, at danskerne i stedet kan bruge pengene på deres drømme.

Hvad har COVID-19 betydet for danskernes lån og forbrug?

5 ting danskerne brugte penge på under COVID-19

 • Boligforbedringer
  Der blev langet utallige bøtter maling over diskene under corona. Hele 285.000 liter maling!
 • Biler
  Analyser af danskernes Google-søgninger viste, at danskerne kiggede lige så meget efter biler til salg som før corona-krisen.
 • Detailhandlen
  Under pandemien så man et stigende forbrug af varer såsom takeaway, puslespil, måltidskasser, fitnessprodukter og bagværk.
 • Aktier
  Under corona blev det trendy for den helt almindelige dansker at købe og sælge aktier. Det skyldes måske, at aktiemarkedet tog et dyk, og blev interessant for nye investorer.
 • Kæledyr
  Al den tid i hjemmet gjorde corona til et godt tidspunkt at få et kæledyr. Særligt hunde og katte gik som varmt brød under COVID-19.

Vished om økonomi giver tryghed 

At corona-krisen har været skånsom over for den danske økonomi er godt nyt for dig, der overvejer at tage et nyt billig lån. Et lån skal altid betales tilbage, og når du er tryg ved din jobsituation og din egen privatøkonomi, ved du, at du har råd til de månedlige afdrag på lånet. 

Skrevet af
Andreas Linde