Alt, hvad du skal vide om RKI

Hvis du står i RKI, kategoriseres du som en dårlig betaler. Det har den betydning for dig, at du får utrolig svært ved at låne penge. RKI står for Ribers Kredit Information og er det sted, du ender, hvis du ikke kan betale dine regninger. 

Hvad er RKI?

RKI er et register, hvor du bliver registreret, hvis du ikke betaler dine regninger. Hvis du for eksempel ikke har betalt en regning og efterfølgende har fået tre rykkere, må virksomheden registrere dig i RKI. Dog skal virksomheden have skrevet i den sidste rykker, at de vil indregistrere dig i RKI. 

Din gæld bliver ikke fjernet, når du står i RKI. Og du kommer først ud af RKI, når du har betalt din gæld. Ellers skal du vente i fem år, hvorefter din indregistrering bliver fjernet. Dog bliver din gæld ved med at eksistere, indtil den er blevet betalt. 

Hvordan ender du i RKI?

Du kan ende i RKI, hvis du ikke betaler dine regninger. Det kan blandt andet være din telefonregning, dit fitnessabonnement eller din husleje. Herefter kan virksomhederne registrere dig i RKI. 

Hvis du skylder det offentlige mere end 7.500 kr., kan du også ende med at blive registreret i RKI. Dog kan unge under 18 år ikke registreres som dårlige betalere. 

Hvad er konsekvenserne ved at stå i RKI?

En af de helt store konsekvenser ved at være registreret i RKI er, at det nærmest er umuligt for dig at låne penge. Da du står som en dårlig betaler, vil de fleste banker ikke låne dig penge, fordi de er bange for ikke at få dem tilbage. 

Derfor kan en registrering i RKI have betydning for eksempelvis et huskøb. De fleste har brug for at låne penge, når de vil købe et hus. Og det kan blive utrolig svært, hvis du står i RKI. Derudover kan det også have en betydning for dine kreditkort, dit telefonabonnement eller dit bilkøb

Hvordan kan du vide, om du står i RKI?

Som tidligere nævnt skal virksomheden skrive i den sidste rykker, at du bliver registreret i RKI. Hvis du for eksempel er flyttet og ikke har set deres rykkere, kan det dog være svært at vide, at du er blevet registreret i RKI. 

Her kan du finde ud af, om du er registreret i RKI. Og du kan ligeledes få svar på de spørgsmål, som du eventuelt måtte have. 

Hvad er forskellen på et åbent og lukket register?

Der er to forskellige registre hos RKI – et åbent og et lukket register. Hvis du skylder mellem 200 og 1.000 kr. vil du stå i det lukkede register. Her vil dit navn ikke været offentligt, og større virksomheder vil således ikke kunne se, at du er registreret. 

Hvis du derimod skylder over 1.000 kr., vil du være en del af det åbne register. Dermed vil dit navn være offentligt, og alle større virksomheder og banker vil kunne se, at du står registreret i RKI. 

Hvordan kommer du ud af RKI?

Det er forholdsvis enkelt at komme ud af RKI. Alt, du skal gøre, er nemlig at betale din gæld. Når du har betalt din gæld, skal du huske at få en kvittering. Den kan du bruge til at vise virksomheden, som har registreret dig, at du har betalt din gæld. Det er virksomhedens ansvar at slette dig hos RKI. Det er derfor utrolig vigtigt at tage kontakt til virksomheden for at komme ud at RKI.

Når du har betalt din gæld, og dit navn er blevet slettet, vil ingen virksomheder kunne se, at du har været registreret før. Derfor skal du ikke være bekymret for, at du tidligere har været registreret i RKI. Så længe du blot har betalt din gæld eller ventet i fem år på at komme ud.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Alt, hvad du skal vide om RKI