Fordele og ulemper ved at samle dine lån

Fordele og ulemper ved at samle dine lån

For mange er det nødvendigt at tage mere end ét lån. Men hvad er så bedst – at samle al gæld det samme sted eller at tage lån hos forskellige banker og låneudbydere? 

De fleste danskere har flere forskellige lån – det kan for eksempel være billån, boliglån, forbrugslån eller en kassekredit. Når lån og gæld er delt ud over flere forskellige kreditorer, så kan man let miste overblikket over udgifterne.

Når du mister overblikket over din økonomi, så mister du også let kontrollen og bliver ude af stand til at gennemskue dine samlede udgifter. Så hvordan finder du balancen i din økonomi, får styr på budgettet og gør dine forskellige lån overskuelige? Den mest umiddelbare løsning kunne være at samle alle dine lån det samme sted, så du nøje kan følge med i, hvad du skylder, og hvor meget du betaler af.

Første skridt på vejen mod overblik over din gæld er at regne sammen, hvor mange penge du skylder i alt

To måder at samle lån på 

Hvis du tror, at det vil hjælpe dig at samle alle dine lån det samme sted, så er der to forskellige måder at gøre det på. 

1. Du kan gå til din egen bank og bede om et lån svarende til det samlede beløb, du skylder hos andre låneudbydere. Du kan så betale alle de forskellige låneudbydere, og derefter vil du kun have ét lån, nemlig dit lån i banken. Og husk – det er ofte muligt at forhandle lånets pris og betingelser!

2. Du kan tage et såkaldt ”samlelån” hos en online låneudbyder. Med et samlelån låner du penge til at betale gælden hos alle de forskellige låneudbydere. Du optager altså et nyt lån med det formål at betale dine gamle lån. Det er udbyderen af samlelånet, der sørger for alt det praktiske med at betale til de forskellige udbydere, og vupti – så har du kun ét online lån. 

Når økonomien roder, så smitter det ofte af på resten af dit liv, dit humør og dit mentale overskud. Selvom de to metoder nævnt ovenfor kan være lige gode, så er dit overskud til at gå i banken og desuden selv betale hver enkelt låneudbyder tilbage måske ikke til stede. I det tilfælde kan det være, at et samlelån er den bedste løsning for dig.

Du får ikke mindre gæld af at samle dine lån, men mange oplever, at det bliver lettere at få overblik over den samlede gæld og de månedlige afdrag.
Fordele og ulemper ved at samle dine lån

Hvad er vigtigt at vide, før du tager et samlelån? 

Som med alle andre typer lån, så er der både fordele og ulemper ved samlelån. Det mest afgørende er, at du er opmærksom på, hvad der taler for, og hvad der taler imod lånet. Så tager du nemlig en beslutning på et oplyst grundlag, og du ved, hvad du går ind til. 

Lige netop det er en rigtig god måde at starte et helt nyt kapitel for din økonomi – at du ved, hvad du går ind til. 

Fordele ved et online samlelån

  • Du vil kun blive trukket for ét lån hver måned. Hvor du med flere forskellige lån vil se adskillige linjer med navne på lån, som du måske ikke en gang kan huske, så har du kun én udgift at forholde dig til. 
  • Hvis du får et billigt samlelån, kan du spare renteudgifter. 
  • Når du optager samlelånet, vil låneudbyderen sørge for at indfri dine andre lån. 

Ulemper ved et online samlelån 

  • Hvis der er et indfrielsesgebyr på dine nuværende lån, så vil det koste dig penge at indfri dine lån. I det tilfælde bør du undersøge, om det kan betale sig for dig at lave et samlelån. 
  • Det er stadig bare et lån! Når flere lån bliver til ét, kan det måske føles, som om du skylder mindre – men du får ikke mindre gæld af at samle dine lån, og du skal stadig betale afdrag hver måned.

Forhåbentlig er du nu blevet klogere på, om et samlelån er en mulighed for dig. Du kan også kigge forbi vores oversigt over de mange andre typer af online lån, som du har mulighed for at ansøge om.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Fordele og ulemper ved at samle dine lån