Fortrydelsesret på møbler – hvordan er det nu?

Fortrydelsesret på møbler – hvordan er det nu?

De fleste mennesker vil opleve igennem et langt og godt forbrugsliv, at deres indkøb af den ene eller anden årsag bare ikke er så tilfredsstillende, som man havde håbet på. Det kan være, at noget ikke synes at stemme overens (mål, farve, design), det kan være fortrydelse af stil, farve mv., og selvfølgelig kan det være økonomien, der efter en grundig overvejelse faktisk ikke rækker til de nye møbler. Hvad stiller man så op? Det bliver du klogere på ved at læse artiklen her – god læselyst. 

Køb af møbler af en privatperson

Et generelt svar på, hvad du skal stille op, eller hvad du har af rettigheder, når du køber møbler, er svært at give. Det er selvfølgelig afhængigt af, hvor og hvordan du har handlet dit møbel. Er det f.eks. et brugt møbel, du har købt over en hjemmeside af en privatperson, på et loppemarked eller noget tredje, så tjek hjemmesiden eller begivenhedens reglement for fortrydelsesret, eller tag kontakt til samme.

Sjældent vil du have fortrydelsesret ved køb af brugte møbler fra en privatperson, medmindre lejligheden, hjemmesiden mv. har fastlagt noget anderledes.

Køb af møbler i en fysisk butik  

Ved køb i en fysisk butik er reglerne lidt anderledes. Her vil du ofte have mulighed for en fortrydelsesret, dog sjældent hvis det angår penge, som du ikke har. I det tilfælde kan du eventuelt rette din forskudsopgørelse og finde gemte penge. Skulle det derimod handle om møblets tilstand, design, farve eller mål, som ikke stemmer overens med det møbel, du valgte i butikken (altså en fejl fra køber eller sælger), vil du som oftest have ret til at fortryde. Det kan dog ikke siges entydigt, da fortrydelsesretten gives af butikken. 

Fortrydelsesret ved køb i fysisk butik er altså kun mulig, hvis butikken har stillet dig med mulighed for fortrydelse. Herefter kommer gældende betingelser for fortrydelsen. Du kan have ret til at fortryde dit køb, om end der intet er i vejen med møblet eller noget, som ikke stemmer overens med dit valg af møbel i butikken. Selvom en butik ikke tilbyder fortrydelsesret på mulige fejl i bestilling eller udlevering af møblet, så gør du klogt i at foretage en klage. Skulle der være tale om en fejl, vil du formentlig kunne hente det korrekte møbel med rette mål, design, farve mv. 

Vigtig oplysning: Er dit møbel beskadiget under levering eller efter levering med årsagen til skaden allerede til stede ved levering, har du reklamationsret. Har du købt et defekt møbel af en forhandler, har du altså mulighed for at bruge reklamationsretten. 

Køb af møbler på nettet

Køber du et møbel på nettet på en hjemmeside fra en autoriseret forhandler, vil din fortrydelsesret have andre betingelser. Alle onlinekøb af autoriserede sælgere i Danmark og EU skal give dig 14 dages fortrydelsesret. Du vil ofte kunne læse dig til din fortrydelsesret på kvitteringen, du modtager ved købet af varen. Du kan desuden blive klogere på fortrydelsesret af køb på nettet via forbrugereuropa.dk

Det er ikke et krav, at du har ret til 14 dages fortrydelsesret, hvis du køber et møbel af en privatperson. Retten gælder, hvis forhandleren er autoriseret. Årsagen til denne ret er selvfølgelig, at du har væsentlig sværere ved at blive snydt, skuffet eller opleve andre uheldige tilfælde ved dit køb, når du ikke har haft mulighed for at se møblet i dets fysiske tilstand. Selvom du har fortrydelsesret, vil du dog ikke altid have mulighed for at levere møblet tilbage gratis.

Der kan forekomme en fragtpris – læs altid dine rettigheder igennem, inden du køber. 

Hvis pengene er problemet

Der er generelt nogle ting, du SKAL tage højde for, inden du køber møbler eller andre større investeringer: penge, rettigheder og din kvittering. Kvitteringen skal du selvfølgelig gemme, ellers kan du få meget svært ved at bruge din fortrydelsesret. Rettighederne vil du kunne spørge til i butikken eller læse dig til på hjemmesiden, inden du køber. Du skal selvfølgelig have penge til at betale for møblet – det er en selvfølgelighed.Er du i en situation, hvor din økonomi har taget en uventet drejning? Så kan det være en god ide, at du overvejer et forbrugslån.

Et forbrugslån til dit møbel kan du sagtens tage, efter du har købt møblet. Når du gældsætter dig, gælder præcis de samme betingelser for dit lån som for dit køb af møbel.

Du har selv ret til at sætte dig ind i, hvilke rettigheder du har, og hvordan du håndterer betalingen. Så læs altid dine rettigheder igennem, inden du gældsætter dig eller køber møbler.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Fortrydelsesret på møbler – hvordan er det nu?