Hvad er deleøkonomi?

Deleøkonomi er gennem de seneste år blevet et mere og mere velkendt fænomen både i Danmark og i resten af verden. Vi er gået fra en mentalitet, der før i tiden hed ”mit er mit, og dit er dit”, til en mentalitet, der i dag har bevæget sig hen imod ”hvad der er mit, kan også blive dit”. På den måde låner vi af hinanden på kryds og tværs, og det er ikke længere unormalt at købe brugt tøj eller at leje biler og lejligheder af andre. 

I hvilke brancher er deleøkonomien særlig populær?

Man kan ikke konkret sige, at deleøkonomi henvender sig til bestemte brancher. Dog har vi gennem de seneste år set en udvikling af deleøkonomien i tøjbranchen, bilbranchen og boligbranchen. Det er blevet utrolig populært at sælge sit brugte tøj gennem digitale platforme, der sørger for alt fra betaling og leveringsomkostninger til sikkerhed. På den måde er du som person sikret, når du køber igennem godkendte digitale platforme. 

Udlejningen af private hjem er også blevet utrolig populær gennem de seneste mange år. Engang drejede det sig som regel om sommerhuse, men i dag ser vi også, at private hjem bliver lejet ud. Det kan være alt fra to dage til tre måneder, at private hjem og sommerhuse bliver lejet ud og dermed bliver en del af deleøkonomien. 

Gennem en årrække har vi også set en udvikling i den del af deleøkonomien, der omhandler køretøjer. I dag kan du blandt andet leje en cykel i for eksempel København, som du stiller tilbage, når du er færdig med at bruge den. På samme måde kan du leje et løbehjul, som du kun betaler for i den tid, hvor du bruger det. 

Derudover kan du også leje biler af andre bilejere, hvis du kun skal bruge den i en weekend eller ikke har råd til at købe din egen bil endnu. Du kan læse meget mere om, hvilken form for bilfinansiering der er mest fordelagtig for dig.

Hvad bør du være opmærksom på i forbindelse med deleøkonomi?

Når du benytter dig af de fordele, der følger med deleøkonomi, er der nogle faktorer, som du bør være opmærksom på. Det er blandt andet, at kommunikationen og udlejningen eller salget foregår på troværdige platforme. Dette er vigtigt, fordi det skaber en større sikkerhed – både for udlejer og lejer/køber. 

Nogle digitale platforme har et sikkerhedsnet, der griber dig, hvis der sker noget uforudsigeligt. Det kan eksempelvis være, at varen ikke kommer, at din bolig bliver ødelagt, eller at lejeren kører galt i din bil. 

Andre digitale platforme inden for deleøkonomi stiller ikke nogen garanti eller sikkerhed i forbindelse med køb eller udlejning. Her skal du selv være opmærksom på, om køber, lejer eller sælger virker reel. Det er ikke altid nemt at se, hvorfor blandt andet rating af brugere kan være en stor fordel, når du skal godkende en handel. Her kan du nemlig se, hvordan andre brugere har oplevet din sælger eller køber. 

Deleøkonomi – hvordan foregår betalingen?

Betalingen i forbindelse med deleøkonomi kan variere meget, alt efter hvilken ydelse eller produkt du køber eller lejer. Hvis du for eksempel lejer et sommerhus eller en privat bolig, betaler du som regel et depositum, noget tid før lejen starter. Når så lejen starter, bliver resten af beløbet trukket fra din konto. På den måde opnår du en sikkerhed, fordi du ikke risikerer at blive snydt, hvis der nu slet ikke er nogen bolig. 

Før du betaler for noget, som du lejer, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad omkostningerne dækker. På den måde er du klar over, hvad du betaler for, og hvad der bliver trukket fra din konto. Derudover er det en god idé at undersøge, om du skal betale et gebyr eller fuld pris, hvis du aflyser.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Hvad er deleøkonomi?