Kom nemt i gang med din opsparing

En opsparing er som andre rigtig gode idéer ofte nemmere at håndtere, hvis den fortsætter med at være en idé. Når pengene pludselig ikke rækker til hele måneden, fordi opsparingen har slugt det hele, bliver idéen hurtig ødelagt. I værste tilfælde ender du med at droppe din opsparing. Lad for guds skyld være med det! Prøv dig i stedet ad med en nemmere måde at spare op på, så kan du altid opgradere din opsparing, når du har tilpasset dig din nye forbrugsrytme. 

Læg et overkommeligt budget

En af de klare hovedårsager til, at vi dropper vores opsparinger rimelig hurtigt, er, at vi undervurderer vores forbrug. Hvis du går fra slet ikke at spare noget op til at spare et par tusinde op og har forbrugsudgifter på 10.000., bliver det svært. Fejlen her er, at der kun bliver taget hensyn til, hvor meget du vil spare op. Forbruget bliver altså glemt i ligningen. Det er derfor meget vigtigt at lægge et budget for dit forbrug, når du vil spare op – et realistisk budget. 

Hvad er så et realistisk budget? Et realistisk budget er det budget, du faktisk kan holde til uden at blive alt for frustreret. Først kigger du dine udgifter igennem fra forrige måneder – helst et par måneder. Herefter regner du dig så frem til, hvad du ca. bruger om måneden. Det kan variere en del, så prøv at udregne et gennemsnit. Til sidst skal du så tage stilling til, hvad der kan ændres i dit forbrug. Medmindre du er begyndt at tjene flere penge, må en ændring være nødvendig for at starte en opsparing.

Find den månedlige besparelse

Når du kigger dine udgifter igennem, kan det være en udfordring at finde frem til, hvad du skal bespare eller skrotte. Dine udgifter er udtryk for det liv, du lever, at ændre dit forbrug vil derfor også betyde, at du ændrer dit liv – i større eller mindre grad. Har du ikke lyst til at ændre på restaurantbesøg, take-away og lignende udgifter, så find ændringen andre steder. Det er f.eks. altid en god idé at lede efter besparelsen blandt de månedlige udgifter. Det kan være mobilabonnement eller streamingtjeneste, der skal skiftes. Husk så, at den besparelse skal ryge på opsparingskontoen. 

Hold dig til dit budget

Det kan være, du har mod på at starte en opsparingskonto, hvor dine penge er låst fast. Hvis ikke, vil der altid være en fare for, at pengene bliver brugt trods den gode idé. I det tilfælde må du gebærde dig med mådehold. Du må simpelthen være disciplinær overfor dig selv. Lægger du et budget på f.eks. 10.000. kr., så indret din liv efter det beløb. Det betyder, at du skal beregne, hvor mange penge du har til mad, hvor meget du har til indkøb, hvor meget til transport mm. De faste månedlige udgifter er ret simple at udregne. Det er de spontane køb, du skal forsøge at rammesætte. 

Er du ikke til den lidt hårde og stringente måde at føre budget på, så fortvivl ikke. Hvis du ikke kan tilpasse dig et fast beløb på dit forbrug, er der andre måder at starte en opsparing på. Det kan være, du ved med dig selv, at for store indhug i dit forbrug simpelthen er umulig for dig. Hvis det er tilfældet, kan du overveje en stigende opsparing. Det kan være 100 kr. eller 500 kr. den første måned. Går det fint, kan du forsøge at fordoble beløbet. Går det igen fint, kan du forsøge endnu en fordobling, på den måde finder du en mere håndgribelig måde at spare op på.

Høst frugterne af dit mådehold

Der er naturligvis flere måder at starte og have en opsparing på, end der er beskrevet her. Du skal altså ikke låse dig fast på enten det hårde og stringente faste beløb eller den mere praktiske opsparing. Har du et tredje bud, som ville passe bedre, så brug det. Men husk på, en ændring i din økonomi kommer ikke af sig selv. Du skal have en forståelse af dit forbrug og for en mulig ændring af forbruget. Det er her, hvor budgettet er så smart. 

Husk også, at det er opstarten, der er værst. Når du har tilpasset dig din ny økonomi, dit budget, forløber opsparingen af sig selv. Så som med alle andre gode idéer, skal den hurtigt blive konkret og for alt i verden fortsætte med at være det. Sådan sparer du nemt penge op.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Kom nemt i gang med din opsparing