Skal du eje eller leje?

Der kan mange penge at spare eller tjene, ved at tage det rigtige valg, når du skal til at beslutte om du vil eje eller leje din næste bolig.

Har du ikke tænkt dig at bo i boligen i mere end et par år, så kan det oftest bedst betale sig at leje boligen. Hvis du gerne vil eje en bolig, skal du typisk være i markedet i mindst fem år.

Se priser på boliglån.

Dette skyldes i første omgang handelsomkostningerne, der er forbundet med at købe en ejerbolig, som er de samme hvad enten du kun skal have lejligheden i et par år eller i længere tid. Ved at bo til leje sparer man omkostninger som ejendomsmæglersalær, gebyrer til banken og realkreditinstituttet. Mange af disse omkostninger vil gå igen, når du på et tidspunkt skal sælge ejendommen.

Ved at leje den bolig skal du heller ikke bekymre dig om prisudviklingen på markedet, og du undgår dermed også økonomiske tab, hvis prisen på boligen ikke stiger i den periode, hvor du ejer den. På den anden side kan du heller ikke drage gavn af den mulige skattefrie profit, som du kan opnå ved et salg, hvis prisen på din bolig er steget.

Som lejer af en bolig skal man ud og betale et depositum, som typisk svarer til tre måneders leje samt tre måneder forudbetalt husleje. Her skal man ikke forvente at få alle pengene tilbage, da mange af dem typisk bliver afsat til renovering af ejendommen ved udflytning.

En anden fordel ved at leje er, at man er langt mere fleksibel, hvis du f.eks. får et nyt job et andet sted i landet, eller skal flytte sammen med kæresten.

Skrevet af
Andreas Linde
Hjem » Nyheder og artikler » Skal du eje eller leje?