Markedet for kviklån er i kraftig vækst, skriver Konkurrence og Forbrugerstyrelsen i en opgørelse lavet i 2015. I perioden fra 2010 til 2014 er antallet af optagede kviklån mere end syvdoblet, og gået fra 20.000 til næsten 160.000 lån. Hvilket betyder, at det samlede udlån er dermed gået fra 37 mio. kr. til 430 mio. kr.
Interessen for de populære kviklån har da også betydet, at der er kommet flere udbydere ind på det danske marked. Alene i 2015 steg andelen af låneudbydere med 30% – senest har flyselskabet Norwegian introduceret låneudbyderen, Bank Norwegian, på det danske marked, hvor de for alvor har forsøgt at anskaffe en række nye kunder med renter, der let kan konkurrerer med de mere etablerede danske banker. Bank Norwegian tilbyder i øjeblikket et kviklån med en rente på 4,99%.
Der findes i dag syv udbydere på markedet, der udelukkende udbyder kviklån, hvilket er med til at presse konkurrencen og priserne på kviklånene. Men der kan stadig være mange penge at spare ved at vælge den rigtige udbyder, da en sammenligning af kviklån på Pengeinfo.dk’s hjemmeside viser store forskelle i kreditomkostningerne. I rapporten fra Konkurrence og Forbrugerstyrelsen ses det at det billigste lån koster 190 kr. for at låne 1000 kr., hvor det dyreste lån koster 375 kr., hvilket er en forskel på næsten 200%.
Kan man stole på ÅOP?
Når man skal sammenligne prisen på et lån, så kigger man ofte på ÅOP’en, som er de årlige omkostninger målt i procent, dvs. hvor meget dit lån samlede koster over et lån inkl. alle omkostninger. Et låns ÅOP afhænger bl.a. af lånets løbetid, hvilket kan være en udfordring, når man sammenligner to lån. F.eks. hvis du vælger to forskellige lån med samme kreditomkostninger, så ville lånet med kortest løbetid have en højere ÅOP, da udgifterne er fordelt på færre dage/måneder. Det betyder, at denne målestok kan være misvisende, og umiddelbart ikke skal bruges til at sammenligne de korte lån.
Dette skyldes bl.a. at langt størstedelen af kviklånene har en løbetid på omkring 30 dage.