Der kan være mange grunde til, at man gerne vil sælge sit hus, og endnu flere grunde til, hvorfor nogle huse ender på tvangsauktion. Vi vil i denne artikel komme ind på nogle af grundene til, at huse ender på tvangsauktion – og hvilke konsekvenser dette kan have for ens private økonomi i fremtiden.
Som hovedregel sætter man sit hus til salg, fordi man gerne vil flytte. Dog er der nogle, som måske er endt med at sidde økonomisk stramt i huset, hvorfor de er nødsaget til at flytte. Hvis man i forvejen har det svært økonomisk, kan et hussalg være svært, da man er afhængig af, at huset bliver solgt til en bestemt pris – og det kan være svært, hvis boligmarkedet eller husets værdi ikke er til det.
Tvangsauktion grundet boligmarkedet
Antallet af huse på tvangsauktion bliver i høj grad påvirket af boligmarkedet, og hvordan boligmarkedet udvikler sig. Påvirkningen sker igennem et nedadgående boligmarked, hvor der er mange huse til salg, men husenes liggetid er lang. Når liggetiden er lang, betyder det, at efterspørgslen er lav, hvilket fører til, at flere huse kommer på tvangsauktion, end når efterspørgslen er høj.
Boligmarkedets udvikling påvirkes i høj grad af efterspørgslen, hvor der i nogle landsdele aldrig vil være en lav efterspørgsel, mens der i andre er en konstant lav efterspørgsel.
Tvangsauktion grundet urbanisering
Urbanisering er ifølge Danmarks Statistik en af grundene til, at mange huse ender på tvangsauktion. Flere og flere flytter ind til storbyerne eller de små byer lige omkring, hvorfor det kan være svært at sælge sit hus ude på landet.
Mange går efter pendlerafstande til arbejdet, som oftest ligger inde i byerne, og der skal være mulighed for offentlig transport, som er et krav, som mange huse ude i landsbyerne og på landet ikke kan opfylde. Der er derfor en tendens til, at vi ser flere tvangsauktioner af huse på landet end i storbyerne.
Hvad er reglerne for tvangsauktion?
Huset bliver sat på tvangsauktion, når ejeren ikke længere har mulighed for at betale sine regninger i forbindelse med huset. Det betyder blandt andet indbetaling til lånet, ejendomsskatten m.m. En tvangsauktion sker ikke med det samme, så man har mulighed for at vise, at man har råd til at bo i huset ved at betale regningerne samt rykkerne – hvis det er kommet så vidt.
Kan man ikke betale, kommer huset på tvangsauktion. Minimumsprisen bliver fastsat i retten, hvorefter personer udefra kan byde på huset. Retten sælger huset til højest bydende person.
Hvilke konsekvenser får det for dig og din økonomi?
Tvangsauktionen kan besværliggøre meget økonomisk set, da staten er interesseret i at få sine penge, hvorfor huset kan ende med at blive solgt til en meget lavere pris, end det man har givet for huset. Dette er en økonomisk problematik, i og med du så sidder med en boliggæld, som du kan have svært ved at betale af.
Hvis du sidder i en økonomisk klemme, så handler det om, at du skal udvise ansvar. Kontakt derfor dem, du skylder penge. Du kan læse en artikel om, hvordan du bedst muligt håndterer rudekuverterne lige her. Det kan nemlig være, at du kan få en aftale stablet på benene.
Kan der komme en stigning af tvangsauktioner?
Ifølge Danmarks Statistik er vi på rette vej i forhold til tvangsauktioner. Det vil sige, at vi i januar 2020 lå på samme niveau i forhold til tvangsauktioner, som vi gjorde inden finanskrisen i 2008. I 2020 befinder vi os i en anderledes krise end den, vi havde i 2008, i og med covid-19 har spredt sig over hele Danmark og resten af verden.
Covid-19 har derfor sat en stopper for økonomien, hvorfor det må antages, at der kan komme nogle alvorlige økonomiske konsekvenser for både den offentlige samt private økonomi. Det kan derfor være, at der kommer en stigning af tvangsauktioner, hvis denne kriser går hen og bliver en økonomisk krise, som den vi havde i 2008.